Saherb 13.04.2006 01:58

Dotyczy postu piątkowego
Nie wolno jeść mięsa zwierząt ciepłokrwistych, a zimnokrwistych tak (dlaczego tak jest?). A co z mięsem zwierząt zmiennocieplnych? Czy jeżeli jakaś potrawa zawiera szczątkowe ilości mięsa (np. ser topiony z szynką) może być spożywana? Czy post dotyczy tylko mięsa, czy również innych części ciała (proszę wymienić), np. krwi? Proszę rozwinąć również inne aspekty tego zagadnienia.

Odpowiedź:

Kiedy ustanawiano przepisy postne nie zastanawiano się nad zmienno czy stałocieplnością organizmów. Chodziło o to, że ryby uważano za posiłek gorszy, mniej wykwintny. Zważywszy, że dawniej nie było lodówek i że ryby dość szybko się psują, jest to opinia słuszna.

Co do szczątkowej ilości mięsa... W gruncie z rzeczy nie chodzi o mięso, tylko praktykowanie ducha umartwienia i pokuty. Jeśli więc w potrawie użyto tłuszczu zwierzęcego, to trudno z tego powodu robić problem.

Jak rozwiazać problem co jest, a co nie jest "mięsem"? Najprościej jest odpowiedzieć sobie na pytanie w jakim sklepie się daną potrawę kupuje. Wtedy problem jakoś sam się rozwiązuje ;)

J.
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg