Gość 06.09.2017 20:19

Piątek jest dniem, w którym wspominamy mękę i śmierć Pana Jezusa i z tego powodu powstrzymujemy się od spożywania potraw mięsnych (wg.IV przykazania kościelnego). I tutaj moje pytanie: Co w przypadku, gdy prowadzi się restaurację/bar? Czy można serwować w piątek dania mięsne? Bo przecież jedzenie mięsa samo w sobie nie jest czymś złym, a nie każdy kto przychodzi zjeść, jest praktykującym katolikiem. Czy w takim wypadku dobrze rozumiem, że nie popełnia się grzechu, jeśli sprzedaje się w piątek potrawy mięsne klientom?

Odpowiedź:

Sprzedawanie dan mięsnych w piątek za grzech trudno uznać. Warto jednak w ten dzień zadbać o jakąś alternatywę dla tych, którzy mięsa w piątek nie jedzą. Zresztą wielu dziś nie je mięsa nie tylko w piątek, więc rozsądniej jest dać im możliwość zjedzenia czegoś bezmięsnego. Ot, ryby, makaron na słodko, naleśniki, pierogi czy racuchy z niemięsnym nadzieniem itd...

J.

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg