Gość 26.03.2011 18:03

Szczęść Boże .Niedawno przeczytałem że surowa słonina zalicza się do mięsa do tej pory uważałem że jest to tłuszcz zwierzęcy i spożywałem ją w piątki ,dowiedziałem się też że można ją spożywać lecz w formie przetopionej i w postaci skwarków ,mam więc pytanie czym to się różni jeżeli zjem surową czy smażoną to i tak zjem słoninę ,w jednym przypadku zgrzeszę a w drugim nie .Proszę o odpowiedz

Odpowiedź:

Przykazanie kościelne stanowi, żeby w piątek nie jeść mięsa. W sprawach dyskusyjnych oznacza to możliwość jakiegoś dowolnego uznania jednej czy drugiej opcji. W dawnych przepisach postnych faktycznie, różne takie rozróżnienia podawano. Dziś o tyle nie ma to sensu, że często jemy żywność wysoko przetworzoną. A trudno śledzić ciągle skład wszystkiego, co się je...

J.

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg